Pod geslom „U svijetlosti hodimo“, 5. i 6. svibnja ove godine održan je u Sisku 7. Susret hrvatske katoličke mladeži. Mladi Sisačke biskupije su se pripremali dvije godine za ovaj susret, te iako mlada biskupija, vrlo dobro su organizirali susret, ugostivši 30-ak tisuća mladih iz cijele Hrvatske, te inozemstva.

Na susret su se uputili i mladi iz župe sv. Mateja iz Gundinaca. Šesnaest mladih sela Gundinaca u subotu 5. svibnja, okupilo se ispred župne crkve gdje nas je ispratio naš župnik Joso Perak, te krenulo put Siska. Ukrcali smo se u autobus u kojem je već odjekivala zvonka radost pjesme. Pridružili smo se mladima iz župe Presvetog Trojstva iz Posavskih Podgajaca, mladima iz župe sv. Franje Asiškog iz Gradišta, te mladima iz župe sv. Mateja iz Štitara.

katedralaCrkva Uzvišenja Svetog Križa crkva sv.KvirinaCrkva sv. Kvirina
Na ulasku u grad Sisak dočekala nas je naša voditeljica Andrea, koja nas je upoznala sa starim gradom, te s vrlo bogatom poviješću grada Siska. U 13 sati smo se uključili u procesiju mladih, koje je krenula ispred katedrale Uzvišenja Svetog Križa prema crkvi sv. Kvirina, gdje je i predviđen sam susret. Oko 15 sati je započeo predprogram, gdje su nas mladi Sisačke biskupije podsjetili na sve prošle susrete, poučili nas himni susreta, te prigodnim plesom, upoznali nas sa sv. Kvirinom, sisačkim mučenikom i biskupom iz 4.stoljeća, te scenskim prikazima posvjedočili vjeru poznatih Sisačkih dobročinitelja, svećenika i laika. Svjedočili su i mladi o duhovnom pozivu, te mlade obitelji koje su nas ohrabrile i dale nam poticaj i ohrabrenje za osnivanje obitelji. 
 
shkm sisak 2012Pogled iz zraka
 
Sveto misno slavlje, koje je predvodio Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, je započelo u 18 sati. Homiliju nam je uputio Predsjednik odbora HBK za mlade, pomoćni biskup zagrebački, Mijo Gorski. U duhu gesla susreta, biskup je podsjetio kako Sveto pismo upotrebljava simbol svjetla da bi izrazilo Božji svijet u kojem je svjetlo simbol reda, zakonitosti po kojoj netko ili nešto postoji, simbol prave spoznaje i života. Kad ti u noći svjetlo udari u lice iz suprotnog pravca, ništa ne vidiš, a sav si u svjetlu, tako je s ponudom i blještavilom svijeta. Nisu li nam najbolji dokaz mnogi koje poznajemo: toliki promašeni u svojemu životu, toliko tuge i razočarenja, možda i kod nas samih, upitao je biskup, te je ohrabrio mlade „ne dajte se draga braćo i sestre zavesti prividom dobra koje se nudi, a ostavlja u vama prazninu. Blještavilo svijeta ima svoj paradoks: vodi te u tami, odvojenost od Boga, odvojenost od braće."  Krist rasvjetljuje tamu u kojoj smo zarobljeni potrošnim idejama da nam spoznaja bude istinita, a misao plemenita, rasvjetljuje tamu srca u kojoj smo zarobljeni pogrješnim željama da naši osjećaji budu čisti. Da vaša mladenačka, prijateljska, i u budućnosti bračna ljubav bude čista i sveta, rasvjetljuje vašu volju da ostanete postojani u tome. Krist ide pred tobom i osvjetljava tvoj cilj, pravac, on je pokraj tebe, rasvjetljava životnu stazu kojom kročiš. Ohrabri se draga hrvatska katolička mladeži, s Bogom možeš više i bolje. Budite ponosni i radosni Kristovi vjernici, budite ponosni članovi Katoličke Crkve, budite hrabri i časni građani naše domovine Hrvatske, rekao je na kraju propovijedi biskup Gorski.
 
 sisak susreti sv misa            Sveta misa             
 
Nakon misnog slavlja rijeke mladih su se uputile prema svojim autobusima. Svatko od nas je primljen u obitelji, gdje smo prespavali. Naša župa je dobila smještaj u središtu grada Siska, u katedralnoj župi Uzvišenja Svetog Križa. Obitelji koje su nas vrlo rado i s radošću dočekale i primile u svoje domove, pripremile su nam tople obroke i krevete.Drugoga dana susreta zajedno sa svojim obiteljima uputili smo se na misno slavlje u katedralu, predovodio ga je Zadarski nabiskup mons. Želimir Puljić, na kojem je sudjelovalo oko tisuću mladih iz svih dijelova Hrvatske, te su sudjelovali i mladi iz Srijemske biskupije i mladi iz Munchena. Zajedničkom pjesmom i molitvom uveličali smo ovo misno slavlje. Unatoč predrasudama kako je Sisak nečist, i za život teško podnošljiv grad, možemo sa pouzdanošću konstatirati kako je to zapravo lijep i miran gradić, bez pretjerane urbane arhitekture, a što je najvažnije, ljudi su i više nego srdačni.Na kraju susreta pozvani smo na sudjelovanje na idućem susretu koji će biti 2014. u Dubrovniku. Očekujmo da će se mladi naše župe do tada aktivirati u župi i u većem broju sudjelovati na susretu, te pokazati bogatstvo naše Slavonije - mladost i radost!
 
sisak susret gundincani opt 
                                                                           I za kraj, ekipa iz Gundinaca!                                                                                            
 
 
Pripremila  Josipa Neretljak

 

{flike}{fshare} 

Brojač posjeta

Danas 144

Jučer 63

Ovaj tjedan 282

Ovaj mjesec 2258

Sveukupno 157373

Stranice općine Gundinci

 

Općina Gundinci

Načelnik: Ilija Markotić

Sjedište: Gundinci 35222
Adresa: Stjepana Radića 4
Telefon: 035 487 008
Fax: 035 487 008
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Gundinci.hr

Stranice lokalne zajednice

Sva pitanja u vezi stranice, članaka, udruga postaviti na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  . Također, ako imate kakav prijedlog, želite pomoći u izradi stranice, imate neke zanimljive fotografije, slobodno se javite kako bi poboljšali i nadopunili stranice! 

 

 

Vijesti iz zemlje i svijeta

 • Ukinut istražni zatvor za Zsolta Hernadija
  Zagrebački Županijski sud ukinuo je istražni zatvor za Zsolta Hernadija, predsjednika Uprave mađarskog MOL-a, koji je nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja mita Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL.
 • U Šibeniku se izvlače posljednji ostaci helikoptera
  Nakon što je jučer pronađeno tijelo i drugog pilota koji je stradao pri padu vojnog helikoptera u more kod Šibenika, danas se izvlače posljednji ostaci olupine, a uzrok nesreće i dalje se istražuje.
 • Keksići spašavaju australske svitkovce ugrožene požarima
  Stručne ekipe postavile su oko 50 hranilišta i pojilišta za ugrožene svitkovce. Hranilišta sadrže po 10 kilograma keksića koje su razvili stručnjaci, objavio je u srijedu Matt Kean, ministar za okoliš u australskoj državi Novi Južni Wales.
 • Štromar: Smijenit ćemo Žunića, direktora APN-a
  Direktor Agencije za promet i posredovanje nekretninama Krešimir Žunić, koji je od te agencije kupio POS-ov stan po povlaštenim uvjetima, bit će smijenjen, najavio je ministar graditeljstva Predrag Štromar.
 • Horvatinčić se nije pojavio na sudu
  Kako je potvrdio njegov odvjetnik Velimir Došen otišao je na hitnu operaciju.
Idi na vrh