U Gundincima su se prošlog vikenda obilježili tradicionalni pokladni dani. 9.2. 2013.g., oko podneva, krenula je povorka jahača. Mladi i stari su izveli svoje konje na već tradicionalno godišnje pokladno jahanje.

 (Fotogalerija)            

Konjogojska udruga “Gundinci” u suradnji sa Općinom i mnoštvom zaljubljenika u konje organizira svake godine pokladno jahanje. Jahači kreću od početne “postaje”, odnosno, domaćinstva gdje ih se počasti sa tradicionalnom hranom i pićem. Nadalje, povorka kreće kroz selo gdje ih čeka još nekoliko postaja sa obiljem izvornih slavonskih specijaliteta kao što su kulin, šunka, čvarci pa sve do pokladnica – krofni i masnica.

Stari kažu da je pokladno jahanje običaj koji dolazi još iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granice od Turaka, a nastavak je tradicije koja je živjela u našim šokačkim selima nakon vremena vojne granice. U ovo vrijeme vojnici su na konjima jahali selom i tražili curu jer im je to bio jedini način da dođu do djevojaka. Starija stanovnica Gundinaca kaže: “Danas su đevojke ipak pristupačnije, nema potrebe da se pokazuju konji i oprave za jahanje, danas ništa od toga ne vridi. Ali običaj je običaj..”

Osim Pokladnog jahanja, održane su i Pokladne večeri koje tradicionalno organizira DVD "Gundinci".


Ena Kokanović

Fotografije sa Pokladnog jahanja i Pokladnih večeri možete pogledati u fotogaleriji.

Brojač posjeta

Danas 141

Jučer 63

Ovaj tjedan 279

Ovaj mjesec 2255

Sveukupno 157370

Stranice općine Gundinci

 

Općina Gundinci

Načelnik: Ilija Markotić

Sjedište: Gundinci 35222
Adresa: Stjepana Radića 4
Telefon: 035 487 008
Fax: 035 487 008
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Gundinci.hr

Stranice lokalne zajednice

Sva pitanja u vezi stranice, članaka, udruga postaviti na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  . Također, ako imate kakav prijedlog, želite pomoći u izradi stranice, imate neke zanimljive fotografije, slobodno se javite kako bi poboljšali i nadopunili stranice! 

 

 

Vijesti iz zemlje i svijeta

Idi na vrh