Bakina kuharica je nastala prikupljanjem starih recepata iz Gundinaca. Tomu su pripomogli učenici OŠ Augusta Šenoe i njihove obitelji.

 

SUPA OD RASOLA
1 žlica masti se otopi i doda se 1 žlica brašna: propržiti da brašno porumeni: dodati na brk žlice crvene mljevene paprike.Dodati 1 litru rasola, 2 litre vode. Kada provrije, u to se stave valjušci.
Za nje treba:lšojlica vode, 1 jajce, malo soli i brašna da bude tvrdo.Valjušci se sitno natrgaju u supu. Kuvati dok se valjušci ne dignu na površinu.


SUPA OD SJERUTKE
Kad se ocidi sir, od sjerutke se pravi supa.Ulje se pola sjerutke, a pola vode. Posolji se , nicati se glavica crvenog luka i metni se kuvat. Kad dobro prokuva,ulje se šojlica mlika u kojem se promiša dobra žlica brašna. U šojlici se razmuti jajce i ulje se u supu.

SUPA OD KISELA MLIKA
Na maste se proprže 2-3 žlice brašna i crvena lukovica. Kad se to proprži, zalje se kiselim mlikom.Doda se malo vode i crvene paprike. Ureže se par češnjeva bilog luka i posolji se. U supu se udrobi kruva.

JABUČNA ČORBA
Na brk varnjače metni se masti u rajliku i jedna žlica brašna: kad brašno porumeni, naljeva se jabučna čorba iz flaše. Brzo se promiša da ne zagori. Ulje se vode koliko se uljalo jabučne čorbe. Doda se pola žlice soli, lukovica crvenog luka i jedna paprika. Kad zavrije, zasipa se trnica (mogu i rezanci ili makaroni)
Trnica: zakuva se tvrdo tisto od jajaca i brašna. Uzme se trnica i utare se trna.

POPARA
Stari kruv izrezati u manje komade: u rajliku se metni vode, ulja i malo soli da proključa.
Kad pribaci ključ, metni se kruv: malo se još kuva ( krčka).

CICVARA
Metni se pola litre mlika, 3 žlice vršikom brašna, malo soli: to se razmuti da nema grudica.
Kad mliko uzavri, to se zakuva. Mora se dobro paziti da ne zagori.

BUGARICA OD KROMPIRA
U slanoj vode skuva se oguljiti krompir. Kuvani krompir se istenfa i u njega se metni brašno od bili kokuruza i kuva se. Kad je kuvana, bugarica se žlicom ' grabi i slaže u tepsiju. U tavice se na maste isprži crveni luk, začinji se crvenom paprikom i polje se bugarica.

TENFANI GRA
Gra se skuva u slanoj vode.Kad je kuvan, voda se ocidi, a gra se istenfa. Na žlice masti poprži se bili luk i crvena paprika i polje se tenfani gra.

MASNA PROVA
U lonac se ulje vode, metni se kukuruzno brašno i malo soli. To se miješa da ne bude ni ritko, ni gusto: metni se i žlica masti. Kad se dobro izmiša, ulje se u tepsiju i peče.

POGAČA PROODAČA
U žđelu se prosije brašno,doda po žlice soli, malo sode bikabone i mlakom vodom zakuva se tisto. Kad malo odstoji, razvijalom se razvije i metni u tepsiju: vilicom se malo nabode i pozabada se sitni novac (kovanice). Kad se pogača ispeče i oladi kidaju se komadići i daju đeci.

BADNJAČA
Zakuva se tisto od brašna, mlake vode, malo soli i paketića kerme. Kad tisto dobro iziđe, istrese se na dasku, ponovo se nakuva i metni u okrugli kalup u kojem će se peći. Od tista se otkini komad od kojeg se prave figure: na sredini je križ, pravi se sunce, mjesec, zvizde, klas žita, klas kokuruza, krmača i prasci. Sve se to poslaže na tisto koje je pripremljeno za peći. Tisto stoji oko dvadeset minuta i onda se metni peći.

POGAČA BABINJAČA
Prosije se brašno u veću žđelu, metni se paketić kerme, malo soli i mlakom vodom zakuva se polumekano tisto. Kad se zakuva metni se u tepsiju da odstoji oko pola sata. Kad je pogačana pečena, umije se ladnom vodom, umoće se u veću krpu da se kore popuste.'
Zatim se skini gornja kora, a sreda se nareže na kocke i pomasti vrelom mašću.
Gore se nameće kulina, šunke, kuvani jaja i suvog sira. Gore se metni gornja kora i tako nakićena nosi se rodilji.

ZELENA SALATA
Salata se dobro opere. U žđelu se ulju 3 žlice sirćeta, 2 žlice vode, na brk žlice soli i manja žlica masti. Metni se na šporet. Kad prokuva, meti se salata. Miša žlicom da se sva začini.

SALATA OD KRASTAVACA
Krastavci se ogulje i izrežu. Ogulje se i 2-3 češnja bilog luka i izrežu u krastavce.
Sve se posolji i začinji kajmakom.

SATRICA
Mladi crveni luk se izreže (i perje), posolji se i ostavi da malo odmori. Kad malo odmori, metni se 2-3 žlice kajmaka.

TURŠIJA
U manji čabar metni se paprika i zelene jabučice. Nalju se vodom, posolji se i malo se ljucni jabučnog sirčeta.

SALIKERCI

U žđelu se metni šojlica štite masti, šojlica šećera, 4 cila jajca, malo salikere i 3 šojlice brašna. To se sve povarušom dobro izmiša da ne bude grudičavo. Prije nego se metni peći, tepsija se namaže štitom mašću i pospe brašnom. Pečeni kolač pospe se sitnim šećerom i reže u mjesece ili po želji.

MUŠKACONI
Tanjur orasa, 1 jajce, malo masti, šećera da ne bude jako slatko, malo brašna da ne bude jako tvrdo: sve izmišati i metati u pomašćene i pobrašnjene šape.To se istrese i suši.

PAPRENJACI
2 jajceta, 2 žlice masti, brašno, na brk žlice bikabone, bibera po želji: mast se izradi, dodaju se jajca, brašno, bikabona i biber.Tisto razvaljati, pritisniti drvenim kalupom da ostane šara. Onda izrezati i peći. Posuti sitnim šećerom.

KAJMAČARI
2 deca kajmaka, 2 deca masti dobro izraditi i dodati brašna koliko primi. Tisto razvaljati razvijalom i rezati modlom u obliku cvita ili zvizde. Peći u pobrašnjenoj tepsije. Kad se ispeku lipe se pekmezom jedan na drugi. Uvaljati i u sitni šećer.

 

Priredili: 

nastavnik Mirjana Matasović
prof. dr. sc. Josip Užarević

 

Brojač posjeta

Danas 40

Jučer 75

Ovaj tjedan 115

Ovaj mjesec 2091

Sveukupno 157206

Idi na vrh