Kulturno umjetničko društvo “Vesela Šokadija” iz Gundinaca ima dugu i bogatu tradiciju. Počeci kulturnog živoda i rada mogu se pratiti od početka stoljeća. U svom dugogodišnjem postojanju nastojalo je sačuvati kulturnu baštinu “Šokaca” – starosjedilačkog hrvatskog pučanstva. Posebnu pozornost posvećuje njegovanju izvorne pjesme, plesova i običaja svog mjesta. Na taj način izvučeni su iz zaborava mnoge pjesme, plesovi i običaji i spašeni od potpunog zaborava. Radilo se i na obnavljanju i spašavanju pojedinih dijelova narodne nošnje koja odavno nije u upotrebi.

slika1 slika2 slika3 slika5

Ženska nošnja koja se nosila u Gundincima vrlo je bogata i raznolika. Postojalo je više vrsta narodne nošnje jer se točno znalo koja se nošnja kada oblači.  Svaka porodica imala je dovoljno nošnje za sve članove u toku cijelog života. Osnovna podjela nošnje je na radnu i svečanu nošnju. Sam naziv kaže da se radna nosila kod obavljanja najrazličitijih poslova. Svečana nošnja oblačila se u vrijeme velikih crkvenih blagdana i svečanosti. Posebno se pomno uređivala frizura djevojaka i mlađih udanih žena. U zimskom periodu dodavani su pojedini odjevni predmeti izrađeni od vune, krzna i kože koji su također bili bogato ukrašavani raznobojnom kožicom i ogledalima.

 

slika4 slika6 slika8

 

Muška nošnja u Gundincima slična je nošnji ostalih mjesta u Slavoniji. Osnovne djelove čine “gaće” i “rubina” izrađeni od domaćeg bijelog platna i ukrašavani različitim vezom. U zimsko doba oblačilo se toplije jer su zime bile duge i ljute. Muškarci su oblačili hlače, kožuh od janjećeg krzna ukrašen raznobojnom kožicom i ogledalcima. Na sve to oblačilo se “jankle” i na noge “fusekle” a izrađeni su od prirodne vune naštrikani i valjani. Ovo su izrađivali majstori u Đakovu.

KUD “VESELA ŠOKADIJA” nastupao je na mnogim smotrama i manifestacijama:
-Međunarodna smotra folklora Zagreb-Hrvatska
-Internacionalni festival u SAD 1973.g.
-Otvorenje etnografskog muzeja i nastup u HNK u Zagrebu
-Brodsko kolo – Slavonski Brod
-Vinkovačke jeseni-Vinkovci
-Đakovački vezovi-Đakovo
-Ljeto valpovačko-Đakovo

Predsjednik:
Drago Knežević
Zagrebačka 86, 35222 Gundinci
Tel:00 385 35 487 204
Mobitel: 091/463-75-30

Umjetnički voditelj:
Mirko Damjanović