Lovna udruga “Fazan” prema usmenom kazivanju starijih lovaca, osnovana je oko 1928. godine. Lovaca je onda bilo malo, a lovište je bilo bogato fazanom, zecom i srnom. Na žalost, u lovstvu nije bilo nikakvog ulaganja i planskog gospodarenja. Tri dana u tjednu bila su bila određena za lov, od kojih su dva dana bila za obveze, a treći za lovca. O krivolovu se nije ni razmišljalo, a ako bi se dogodio neki slučaj krivolova policija je to vrlo brzo rješavala. Od 1952. godine lovci su odlazili u Županju polagati lovački ispit.

 

Sedamdesetih godina počela su veća ulaganja u lovišta. Nabavljena je divljač, planski je tekao odstrel štetočina, a počela je i izgradnja fazanske volijere. Za ove programe lovci su prikupljali novac organiziranjem lovačkih zabava, koje su postale tradicija od 1975. godine. Bilo je i boljih i lošijih razdoblja, ali je svaka skupina lovaca iza sebe ostavila ponešto.

01

 

Velike štete nastale su devedesetih godina za vrijeme rata. Tada je srušeno i pokradeno prihvatilište za fazane(žica, ploče, građa), porušene su čeke, krivolov se širio, bolesti divljači bile su sve učestalije, pa je lovište postajalo sve siromašnije. Do 1991. godine lovištem je gospodarila Lovna jedinica “Fazan” Gundinci u sastavu LD “Brod”, a granice lovišta su bile granice katastarske općine Gundinci. Od 1991. g do 1996.g LJ “Fazan” Gundinci lovištem gospodari u sastavu LD “Graničar” Sikirevci.

Od 1996. godine LU “Fazan” Gundinci je počela gospodariti zajedničkim otvorenim lovištem br. 1 ukupne površine oko 4.500 ha, od čega je 3.700 ha oranica, 120 ha šume i 680 ha nelovne površine. Kod određivanja granica lovišta nije bilo dosljednosti, pa je jedan bolji dio lovišta, koji se nalazi u k.o. Gundinci, otpao. Na drugoj strani je Biđ, kao prirodna granica, uzet samo u dijelu gdje nema šume, a gdje počinje šuma granica se pomiče na njen rub. LU “Fazan” Gundinci trenutno broji 40 lovaca.

02

Izvršni odbor Lovne udruge “Fazan” Gundinci broji 15 članova. Predsjednik Udruge je Ivan Kadić, tajnik Darko Marković, lovnik Ivan Kadić, zamjenik lovnika Antun Mihić, a lovočuvari su Mirko Mihić, Đuro Horvat i Mirko Kokanović.

Lovno-gospodarske osnove su rađene i usvajane bez konzultacija na terenu pa se tako došlo do brojnog stanja divljači koje nije realno, jer mnogo toga nije uzeto u obzir. To je utjecalo na smanjenje broja divljači (rat, krivolov za vrijeme rata, zagađeni vodotoci herbicidima, fekalijama, lešinama domaćih životinja, paljenjem strništa, velike površine oranice u cjelini). Stalna pristutnost sve brojnije teške i lake mehanizacije u polju preko cijele godine dovodi do uznemiravanja divljači, a u vrijeme žetve i kosidbe i do uništavanja mladunčadi. Lovci su svim novim propisima dobili niz administrativnih, financijskih, radnih i drugih obveza kojima trebaju udovoljiti.

Glavna vrsta krupne divljači je srneća divljač, a glavne vrste sitne divljači su zec obični, fazan i trčka. Ostale vrste krupne divljači u prolazu su jelen i divlja svinja.

03

 

Od LTO tu je jedno fazansko prihvatilište, 30 hranilišta za fazansku divljač, 15 hranilišta za srneću divljač, osam solišta, deset visokih čeka, pet osmatračnica i lovački dom u izgradnji na predjelu Polome izvan sela. Dom je u takvom stanju da ga lovci mogu koristiti, al još nije u potpunosti završen i opremljen. Zahvaljujući Općini Gundinci nasut je makadamski put do lovačkog doma.

05

 

Tijekom godine lovci redovno organiziraju radne akcije na popravcima postojećih LTO i izgradnjih novih, na obnavljanju fazanskog prihvatilišta, iznošenju hrane u lovište, dovršenju lovačkog toma, te organiziraju lov na štetočine i obavljaju sjetvu volijere.

 

Članovi LU “Fazan” GundinciLov2011

1. Barić Igor
2. Barić Ivan
3. Beker Mirko
4. Čelić Stjepan
5. Dominković Anto
6. Glavačević Ivan
7. Horvat Đuro
8. Janković Nikola
9. Kadić Danijel
10. Kadić Ivan
11. Kadić Ivan
12. Kadić Ivan
13. Kadić Jakob
14. Kadić Josip
15. Kadić Mato
16. Kaurin Pero
17. Knežević Ilija
18. Knežević Ivan
19. Kokanović Ivan
20. Kokanović Ivan

21. Kokanović Ivan
22. Kokanović Ivan
23. Kokanović Josip
24. Kokanović Mirko
25. Kokanović Zlatko
26. Marković Darko
27. Matić Mirko
28. Mihić Antun
29. Mihić Ivan
30. Mihić Mato
31. Mihić Mirko
32. Orkić Ivan
33. Papratović Mato
34. Papratović Vinko
35. Pušeljić Ilija
36. Rošić Marko
37. Užarević Marijan
38. Varzić Mato
39. Vidović Bono
40. Vidović Marko